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Contributions of unused leave to the TSP 

This memorandum addresses whether IRS Revenue Rulings 2009-31 and 2009- 
32 permit the Thrift Savings Plan (TSP) to allow participants to contribute the dollar 
value of unused paid time off to their TSP accounts. Absent a legislative change, TSP 
participants cannot contribute the dollar value of unused paid time off to their TSP 
accounts. 

Background 

Revenue Ruling 2009-31 sanctions contributions to section 401 (k) plans of the 
dollar value of unused paid time off that is in excess of the plan's carryover limit and 
would otherwise be forfeited or cashed out at year-end. Revenue Ruling 2009-32 
sanctions contributions to section 401 (k) plans of the dollar value of unused paid time 
off that would otherwise be distributed to an employee as a lump-sum at the time of 
termination of employment. For purposes of both rulings, a "paid time off' plan refers to 
"a sick and vacation leave plan under which a participant may take paid leave without 
regard to whether leave is due to illness or incapacity." 

Annual leave offered by the government to Federal employees is the type of 
benefit described in Revenue Rulings 2009-31 and 2009-32. It falls within the purview 
of the fact scenarios described Revenue Ruling 2009-31 because section 6304, Title 5, 
United States Code, establishes limitations on the amount of annual leave a Federal 
employee may carry over from one leave year to the next and the employee forfeits the 
excess over the carryover limit. It also falls within the purview of the fact scenarios 
described Revenue Ruling 2009-32 because, under sections 5551 and 5552, Title 5, 
United States Code, Federal agencies must make a lump-sum payment for 
accumulated and accrued annual leave when an employee separates from Federal 
service. 

With respect to sick leave, Revenue Rulings 2009-31 and 2009-32 are not 
directly applicable because such leave is not subject to forfeiture at year-end, may not 
be cashed out, and cannot be taken without regard to illness or incapacity. 



Analysis 

Revenue Ruling 2009-31 and Revenue Ruling 2009-32 are premised on the 
assumption that the plan's governing document has been amended to require or permit 
participants to contribute the dollar value of unused paid time off to their retirement plan 
accounts. Because the TSP was established by Congress, the Federal Employees' 
Retirement System Act of 1986 (FERSA) functions as the TSP's governing plan 
document. It is therefore determinative that FERSA does not currently require or permit 
participants to contribute the dollar value of unused paid time off to their TSP accounts. 

Pursuant to sections 8351 (b)(2)(A) and 8432(a)(I), Title 5, United States Code, a 
civilian employee's "basic pay" is the only allowable source of TSP contributions. 
Unused paid time off is not included in the definition of basic pay.' See 5 U.S.C. § 
8331 (3). Moreover, section 8331 (3), Title 5, United States Code, explicitly excludes 
"lump-sum leave payments under subchapter VII of chapter 55" from the definition of 
basic pay.2 

For the foregoing reasons, federal employees cannot contribute unused annual 
leave or unused sick leave to their TSP accounts unless Congress amends FERSA to 
specifically allow them to do so. 

' Statutory contribution rules permit uniformed services members to also contribute 
from bonus and special pay. 5 U.S.C. § 8440e(d)(2). 

Section 8401, Title 5, United States Code, explains that the term "basic pay" has the 
same meaning for purposes of Chapter 84 as is given to such term by Section 8331 (3), 
Title 5, United States Code. 


